Kurkvloeren

Kurk hoort, evenals laminaat, eigenlijk niet thuis op een website over parket. Maar omdat de belangstelling voor dit product nog steeds groeiende is, willen wij u er toch wat over vertellen. Wat kurk en parket gemeen hebben, is dat beide van bomen afkomstig zijn. Alleen, bij kurk gaat het niet om het hout van de boom, maar om de schors.

Rond de Middellandse Zee, met als centrum Portugal, groeit al eeuwenlang de kurkeik. Een bijzondere boom, want als de boom ± 25 jaar is, is er een schors van kurk opgegroeid van ± 5 cm dik, die met weinig moeite, en zonder dat de boom er onder lijdt, verwijderd kan worden. Ca. 9 jaar later kan van dezelfde boom opnieuw worden ‘geoogst’, waarna het kurk weer aangroeit enz. De geoogste schors wordt tot korrels vermalen, verhit en geperst tot tegels of stroken. Meestal bestaat kurk uit twee lagen, een basis van gemalen kurk waarop aan de zichtzijde een dun ‘fineerlaagje’ van kurk of hout is aangebracht. Dit laatste laagje bepaalt het dessin. Het is dus mogelijk een kurkvloer te plaatsen met de uitstraling van een houten vloer.

Kurk is sterk en slijtvast, voelt warm aan en is redelijk geprijsd. Vallende voorwerpen richten niet snel schade aan. Kurk is veerkrachtig, het vangt als het ware de klap op. Kurk kan zowel zwevend als gelijmd aangebracht worden op de ondervloer. Omdat het materiaal zo flexibel is, zullen bij gelijmde kurkvloeren ook alle ongelijkheden van de ondervloer zichtbaar worden in het oppervlak van de kurkvloer. En aangezien geen enkele ondervloer volkomen vlak is, is het daarom noodzakelijk deze eerst te egaliseren.

Een goed alternatief is de zwevende kurkvloer, waarbij het kurk reeds fabriekmatig op een HDF kern is verlijmd. Middels een klikverbinding is deze vloer tevens vrij eenvoudig door u zelf te plaatsen.

Voordelen Kurkvloer

  • stille vloer
  • zelf te plaatsen
  • voelt ‘warm’ aan
  • minder snel beschadigingen of putten
  • werkt niet of nauwelijks

Nadelen Kurkvloer

  • niet schuurbaar
  • gelijmde vloeren moeilijk te verwijderen